Jest to typowy ciemny miód letni.
Krystalizuje bardzo
powoli, przyjmując postać gruboziarnistą, niejednolitą.
Po skrystalizowaniu
miód staje się nieco jaśniejszy. Pod względem smaku i aromatu jest tak
specyficzny, że wyczuwany jest w miodach nawet z niewielką domieszką nektaru
gryki. Występują w nim ponadto związki
typowe dla kwiatów gryki, zwłaszcza znaczne ilości magnezu, żelaza i innych
biopierwiastków, jak: fosfor, miedź, cynk, bór, jod, nikiel, kobalt, co jest
charakterystyczne dla ciemnych miodów.
Miód gryczany odznacza się wysoką
aktywnością antybiotyczną. Szczególnie cenione jest korzystne oddziaływanie
miodu gryczanego w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krążenia,
zwłaszcza na podłożu miażdżycowym. Podstawowym elementem warunkującym ten wpływ
są cukry proste, łatwo wchłaniane do krwiobiegu i w krótkim czasie odżywiające
mięsień sercowy. Przypuszcza się, że związki flawonoidowe obecne w miodzie
gryczanym, w tym pochodne rutyny, mają korzystne działanie na mięsień sercowy.
Między innymi regulują przepuszczalność ścian naczyń włosowatych oraz
polepszają ich elastyczność i wytrzymałość. W wyniku tego zmniejszają ryzyko
zmian miażdżycowych. Zabezpieczają naczynia przed pękaniem, nie dopuszczając do
wybroczyn i wylewów. Należy dodać, że
miód gryczany także jest bogatym źródłem witaminy C. Nie bez znaczenia w
chorobach serca jest również duża zawartość magnezu w tym produkcie w postaci
łatwo przyswajalnej przez organizm. Niemałą rolę odgrywa miód gryczany,
podobnie jak inne miody, jako lek ochraniający i odtruwający wątrobę. Wyjątkowo
duża zawartość łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy C i białka, w porównaniu z
miodami jasnymi, czyni miód gryczany wyjątkowo cennym w leczeniu
niedokrwistości z niedoboru żelaza, zarówno u dzieci, jak i u dorosłych.
Dodatkowo obecność w tym produkcie zestawu innych biopierwiastków oraz enzymów
warunkuje jego wykorzystanie u chorych w okresie rekonwalescencji, po zabiegach
operacyjnych z utratą krwi, w zaburzeniach na tle nerwowym, stanach wyczerpania
psychicznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz