Wyjątkowość miodu
malinowego polega na jego delikatnym aromacie oraz barwie przypominającej kwiat
maliny. Po skrystalizowaniu jest niemal biały i posiada strukturę drobnokrystaliczną,
mazistą. Charakteryzuje się delikatnym smakiem owoców maliny. Zaliczany jest do
najlepszych miodów nektarowych. Miód malinowy posiada działanie napotne i
przeciwgorączkowe. Ma zastosowanie profilaktyczne w schorzeniach miażdżycowych.
Stosuje się go w przeziębieniach oraz schorzeniach górnych dróg oddechowych. Ma
również zastosowanie w nieżycie żołądka i jelit, jest wskazany przy leczeniu
tych organów. Wzmacnia układ odpornościowy, odżywia i regeneruje organizm,
wspomaga pracę serca. Ze względu na delikatność i łagodność jest szczególnie polecany dla dzieci. Doskonale nadaje się do sporządzania napojów
orzeźwiających i słodzenia. Jest miodem oryginalnym i stosunkowo rzadko
spotykanym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz