Pozyskiwany jest z nektaru nawłoci pospolitej, rośliny kwitnącej
przez całe lato aż do późnej jesieni.
Nawłoć potocznie nazywana jest mimozą. Miód nawłociowy jest trudniej
dostępny, gdyż kiedy nawłoć intensywnie nektaruje, pszczelarze przygotowują pszczoły do zimowli.
Miód nawłociowy jest barwy jasnożółtej, czasami jasno-bursztynowej, szybko
krystalizuje do konsystencji kremu. Smak jego jest słodki, o wyraźnej gorzko-cytrynowej
nucie. Ma przyjemny zapach.
Miód nawłociowy wskazany jest w stanach zapalnych i
zakażeniach dróg moczowych, kamicy nerkowej i skąpomoczu. Stosowany w
infekcjach górnych dróg oddechowych, nerek i dróg żółciowych. Dzięki dużej
zawartości kwercetyny i rutyny poprawia ukrwienie żył kończyn dolnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz