Sprzedaż bezpośrednia produktów pszczelich nr. 12095609

czwartek, 9 stycznia 2014

Miód nawłociowy

Pozyskiwany jest z nektaru nawłoci pospolitej, rośliny kwitnącej przez całe lato aż do późnej jesieni.  Nawłoć potocznie nazywana jest mimozą. Miód nawłociowy jest trudniej dostępny, gdyż kiedy nawłoć intensywnie nektaruje,  pszczelarze przygotowują pszczoły do zimowli. Miód nawłociowy jest barwy jasnożółtej, czasami jasno-bursztynowej, szybko krystalizuje do konsystencji kremu. Smak jego jest słodki, o wyraźnej gorzko-cytrynowej nucie. Ma przyjemny zapach. 

Miód nawłociowy wskazany jest w stanach zapalnych i zakażeniach dróg moczowych, kamicy nerkowej i skąpomoczu. Stosowany w infekcjach górnych dróg oddechowych, nerek i dróg żółciowych. Dzięki dużej zawartości kwercetyny i rutyny poprawia ukrwienie żył kończyn dolnych.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz