Miód
spadziowy jest produktem pszczelim zawierającym spadź z drzew liściastych i
iglastych. Może być barwy szarozielonej, brązowej, a nawet czarnej, co zależy
od gatunku drzew, z których pozyskiwana jest spadź. Krystalizuje dość wolno,
przybierając postać grudkowatą. Ma lekko korzenny zapach, w smaku jest łagodny
i mało słodki.
Miód spadziowy z drzew iglastych działa przeciwzapalnie,
odkażająco i wykrztuśnie, ma działanie antybiotyczne. Zawiera więcej niż miody
nektarowe substancji czynnych, w tym biologicznie czynnego żelaza.
Znajduje
zastosowanie w chorobach górnych dróg oddechowych oraz przy obniżonej
odporności organizmu. Wspomaga także leczenie chorób reumatycznych, skórnych i
układu nerwowego.
Miód ze
spadzi liściastej ma podobne działanie, lecz dzięki działaniu moczopędnemu
lepiej nadaje się do leczenia schorzeń dróg moczowych i reumatycznych. Działa
także rozkurczowo, dlatego polecany bywa w chorobach dróg żółciowych, wątroby i
jelit. Stosowany w chorobach serca oraz
schorzeniach naczyń krwionośnych o podłożu zakrzepowym.
Należy
pamiętać, iż spadź nie występuje corocznie. W niektórych regionach Polski
występuje raz na kilka lat i dlatego miód spadziowy jest jednym z droższych
miodów w Polsce. Świeża spadź ma barwę jasną, potem ciemnieje pod wpływem
światła i tlenu.
Miód spadziowy ma działanie moczopędne. Hmmm, żeby oczyścić organizm z toksyn może okazać się fajny. Co myślicie?
OdpowiedzUsuń