W zależności od terminu zbioru miód wielokwiatowy może mieć
różną barwę, od jasnokremowej do herbacianej. Po skrystalizowaniu zmienia nieco
zabarwienie na jasnoszare lub jasnobrązowe. Zapach miodu wielokwiatowego jest
zazwyczaj silny, przypominający zapach wosku. W smaku jest bardzo zróżnicowany,
zależnie od składu nektaru, na ogół jednak jest łagodny, słodki. Niekiedy
dominuje smak określonego nektaru, na przykład lipy, gryki czy akacji. Miód z
wiosennych roślin w stanie płynnym jest jasny, ma przyjemny delikatny zapach
kwiatowy i łagodny smak. Natomiast miód pochodzący z nektaru kwiatów letnich
jest znacznie ciemniejszy oraz odznacza się zdecydowanym smakiem i zapachem.
Aktywność antybiotyczna miodu wielokwiatowego jest dość
niska. Na pierwszym miejscu wymienić należy zastosowanie miodu wielokwiatowego
w chorobach alergicznych dróg oddechowych, jak astma oskrzelowa atopowa
(alergenna) lub katar sienny. Miód wielokwiatowy, zwłaszcza pozyskiwany z
pożytków wiosennych, z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych (glukozy i
fruktozy), wykorzystywany jest szeroko jako środek zarówno leczniczy jak i
zapobiegawczy. Składniki te, dzięki łatwej przyswajalności przez organizm,
stanowią cenne źródło energii dla mięśnia sercowego w chorobach serca i naczyń,
a także wspomagają wątrobę w jej funkcji detoksykacyjnej w przebiegu chorób
wątroby, woreczka żółciowego i innych.
Ze względu na łagodny smak miód
wielokwiatowy polecany jest szczególnie dla dzieci. Miód pochodzący z kwiatów
letnich znajduje przede wszystkim zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu grypy
i chorób z przeziębienia, jak również chorób dolnych dróg oddechowych. Należy
dodać, że miód wielokwiatowy, niezależnie od terminu zbioru, jest najczęściej
spożywaną odmianą. Ze względu na duże walory odżywcze i smakowe zaleca się go
do codziennego spożywania, zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Stanowi on
także cenny produkt odżywczy i odnawiający w stanach wyczerpania fizycznego i
psychicznego organizmu.
Wow, miód wygląda na prawde ciekawie. Wielokwiatowe są za każdym razem inne, dlatego są unikalne.
OdpowiedzUsuń